Moottorilento

Mitä moottoripurjelento on?

Nimestään huolimatta moottoripurjelennossa lennetään pääasiassa moottorin voimalla. Koneella voi moottori sammutettuna kuitenkin liitää kilometrin korkeudesta aina 28 kilometrin etäisyydelle tai sillä voi nousta ilmavirtausten mukana purjekoneiden tapaan.

Pääosin konetta käytetään kuitenkin harjoitus- ja matkalentoihin. Kerhon koneella onkin kierrelty joka kesä ulkomaita myöten. Kaukaisimmillaan koneella on käyty Britanniassa ja Saksassa. Kerhon koneen tukikohtana on Vaasan lentokenttä.

Lentämistä pääsee kokeilemaan esittelykurssilla. Kurssi sisältää teoriaa ja noin 30 minuutin lennon. Lento toteutetaan Vaasasta lennonopettajan johdolla ja sen aikana ehtii lentämisen lisäksi tutustua vaikkapa Vaasan saaristoon. Kurssin hinta on vain 120 € (vuonna 2018).

Lupakirjakurssin sisältö

Vaasan Lentokerho järjestää vuosittain moottoripurjelennon lupakirjakurssin. Kurssi toteutetaan yleensä tammi-huhtikuussa. Kurssin pituus on noin 57 tuntia. Teoriakoulutus Vaasassa maksaa 150 € ja se sisältää yhden noin 30 min koululennon, oppikirjat ja kartat. Teoriakurssi voidaan toteuttaa myös Suomen urheiluilmailuopiston nettiteorioina. Silloin aloitusajankohdan voi valita vapaammin. Kerho tukee tarvittaessa nettiteorioitten suorittamista.

Lentokoulutus sisältää 25 tuntia ja se maksaa 4350 € (vuonna 2017). Lento-osuuden aloittaminen voidaan sopia yksilöllisesti kevään – kesän ajalle. Lentokoulutus voidaan aloittaa ennen teoriakoulutuksen päättymistä. Lentotuntien ajankohdat sovitaan opettajan kanssa. Lentokoulutus toteutetaan Vaasan lentoasemalta. Useimmilla oppilailla koulutus ja maksut jakautuvat kahden vuoden jaksolle. Lennetyt koululennot laskutetaan noin viikon viiveellä, joten koko kurssimaksua ei tarvitse maksaa heti.

Terveysvaatimukset ja lupakirjan hinta

Lentolupakirjaan riittää normaali ns ajokorttiterveys. Silmälasit ja lievä värisokeuskaan ei yleensä ole este. Ilmailulääkäri tekee tarkastuksen ja päättää kelpoisuudesta.

Useimmat kuvittelevat lentämisen olevan kallista. Todellisuudessa moottoripurjekoneen lupakirja on yksi edullisimmista moottorilennon lupakirjoista. Edullinen hinta perustuu talkootyöhön; opettajat ja muut kerhon toimijat eivät saa palkkaa työstään.

Lupakirjakurssin jälkeen

Lupakirjan hankkimisen jälkeen ei suinkaan tarvitse hankkia omaa konetta, vaan lentämistä voi jatkaa kerhon koneella. Kone varataan netin kautta. Alin lentotuntihinta on 68 € (vuonna 2017). Hinta sisältää polttoaineen. Kilometrille laskettuna hinta on vain 0,43 €, kun koneen matkanopeus on 160 km/h. Kahdelle hengelle jaettuna kustannus tietenkin vielä puolittuu.

Lentokoulutus muiden lupakirjojen omistajille

Moottorikoneiden (PPL) lupakirjan voi pitää voimassa lentämällä moottoripurjekoneella. Tämä edellyttää Mopu-lupakirjaa, jonka PPL pilotti voi saada minimissään 2 tunnin lentokoulutuksella. Tämän jälkeen lennetään tarkastuslento Mopulla. Tarkastuslentäjällä tulee olla oikeudet molempiin lupakirjaluokkiin.

Ultrapilotti voi lentää mopulupakirjan minimissään 2 tunnin lentokoulutuksella ja tarkastuslennolla. Ultrapilotit ovatkin osoittaneet kiinnostusta mopulupakirjaan, sillä Eurooppalaiset lupakirjat muuttuvat yhdenmukaisiksi mahdollisesti vuonna 2018. Moottoripurjekoneen lupakirja muuntuu suoraan LAPL(S) lupakirjaksi. Lupakirjan voi korottaa LAPL(A) lupakirjaksi minimissään 3 tunnilla koululentoja sekä tarkastuslennolla. LAPL(A) lupakirjalla saa lentää alle 2000 kiloisia ja nelipaikkaisia koneita kuten Cessnaa ja Piperia. Ultralupakirja jää vuoden 2018 jälkeen ainoastaan kansalliseksi lupakirjaksi.

LAPL(S) lupakirjalla tulee olla 21 h lentokokemusta ennen LAPL(A) tarkastuslentoa. Kerholla on tähän tarkoitukseen pakettitarjous, jossa UPL -> LAPL(S) muunnon lentäneen ei tarvitse maksaa lentotoimintamaksua, vaan hän voi lupakirjan saamisen jälkeen lentää 3 kuukauden ajan 85 € tuntihinnalla. Mikäli kone on huollon takia poissa yli viikon ajan, niin se huomioidaan jatkoaikana.

Videoita

Uudet kirjoitukset

Vaasan Lentokerho-Vasa Flygklubb rf – Jäsentiedote 1-2023

Hei, 3 huhtikuuta, pidimme Vaasan lentokerhon johtokunnan järjestäytymiskokouksen. Kokouksen agendana oli uusien henkilöiden valitseminen lentokerhon luottamustehtäviin, lentotuntien lisääminen ja vuonna 2024 Vaasassa järjestettävä pääilmailutapahtuma. Johtokunta valitsi keskuudestaan: • Varapuheenjohtajaksi Jyrki Hämäläinen • Rahastonhoitajaksi Samuli Kuusisto • Rahastonhoitajan varajäseneksi Kari Kaunismäki • Sihteeriksi Julius Sahala Toiminnan kannalta olisi tärkeää, että kerhon kalustoa käytettäisiin ja lentotunteja tulisi […]

Posted in Lennokki, Moottorilento, Purjelento | Leave a comment

Vaasan Lentokerho – Vasa Flygklubb ry:n sääntömääräinen vuosikokous kutsu 2023

Toivotamme jäsenet ja muut toiminnasta kiinnostuneet tervetulleiksi Vaasan Lentokerhon sääntömääräiseen vuosikokoukseen. Aika: ke 22.3.2023 kello 18.00 Paikka: Restaurant Bacchus – Svenska Klubben Rantakatu 4, 65100 Vaasa Kokouksen avaus Kokouksen toimihenkilöiden valinta Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Pöytäkirjan tarkastajien valinta Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purku Johtokunta esittää muutosta sääntöihin: Sääntömääräinen vuosikokouksen ajankohta muutetaan pidettäväksi maaliskuun loppuun […]

Posted in Lennokki, Moottorilento, Purjelento, Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Vaasan Lentokerho – Vasa Flygklubb ry:n sääntömääräinen vuosikokous kutsu 2023